usatoday.blogg.se

Befinner oss just nu i Los Angeles, Kalifornien.

Streets of Philadelphia

Publicerad 2014-01-03 10:38:00 i Allmänt,

Det jag kommer att bära med mig mest från denna dag, är det jag kände när jag gick på Philadelphias gator och kände hur staden letade sig in djupt i mitt hjärta och skapade sig en unik plats.
 
Konturen av Philadelphia tonar upp sig mot den gråa himlen. En lastbil kör långsamt förbi oss och skymmer tillfälligt vår sikt med sina avgaser. I bilen bredvid sitter en liten pojke i passagerarsätet och vinkar till oss genom fönstret. Vi kör på den blågröna bro som skall ta oss över det kalla vattnet till den andra sidan. Även fast det vi ser, på andra sidan floden, går i brunt och grått, är det som att alla världens olika färger finns samlade där. Det är som att en gloria av energi och kultur svävar ovanför stadssiluetten. Redan innan vi kommit in i staden, vet vi att vi kommer att älska den.
 
Vi parkerar vår bil på en skum parkeringsplats mellan halvt nedrivna hus och letar oss in på ett hotell för att få kontakt med en av stadens invånare. Kvinnan i lobbyn har bott i Philadelphia hela sitt liv - och hon älskar det. Hon berättar för oss om vad vi borde göra under vår dag här, och vad hon har gjort under sitt liv här. Hela tiden påpekar hon att hon aldrig skulle vilja byta bort livet här, trots att staden bär på fattigdom och tung kriminalitet.
 
Vi går längs Market Street mot en av Förenta Staternas mest historiska platser. Independence Hall är den byggnad där bland annat den amerikanska självständighetsförklaringen och den amerikanska konstitutionen debatterades och fastslogs på sena 1700-talet.  Väl framme låter vi oss, tillsammans med storögda amerikaner, fascineras av arkitekturen, av det symboliska värdet, av den världsberömda frihetsklockan och av de skrifter som lade grunden till USA som nation.
 
Tillbaka på Market Street går vi in i ett köpcentrum för att få i oss mat. Stämningen där inne är minst sagt i obalans. Samtidigt som vi äter bland avkopplade besökare, börjar människor att skrika bakom oss. Vakter och poliser skyndar förbi och det första av tre bråk på bara några minuter har startats.
 
Efter vi mött en fantastisk konstnär och en pratglad kepsförsäljare tar vi oss tillbaka till vår bil. Det har nu börjat snöa och hela staden har täckts av de vita flingorna. Vi kör ut från staden och kör på motorvägen mot Washington DC. Mängden fallande snö ökar och väglaget blir allt halare. Ibland ser vi inte mer än en meter framför bilen och hastigheten håller sig oftast runt 30 (km/h). Då och då kör en bil framför oss av vägen. Klockan har passerat midnatt när Kapitolium dyker upp i fjärran och skyltarna berättar att vi är framme i Amerikas huvudstad.
Philadelphia
Visst är inte byggnadernas utseende så vackert. Men charmen alla dessa hus bär på bakom den trasiga ytan, kändes genom minusgraderna i luften och genom alla kläder. Förhoppningsvis även genom kameralinsen.
Philadelphias stadshus är med sina 167 meter världens högsta stenhus.
En stadsbuss uppmärksammar stadens amerikanska fotbollslag Philadelphia Eagles stundande slutspelsmatch.
Independence Hall
Den amerikanska självständighetsförklaringen "The Declaration of Independence" och den amerikanska konstitutionen.
Frihetsklockan "The Liberty Bell". Det sägs att det ringdes i klockan för att samla Philadelphiaborna till den allra första uppläsningen någonsin av amerikanska självständighetsförklaringen, den åttonde juli 1776. Klockan fick dock sitt namn flera decennier senare, när den började användas som en symbol i slavarnas kamp för frihet.
En väggmålning av Philadelphias historia.
Chris är chef över en kepsaffär i Philadelphias köpcentrum. Han har bott i Philadelphia i hela sitt liv och berättar för oss att han knappt kan lämna sin hemstad för några dagar utan att få smärtsam hemlängtan. Eftersom Chris har erfarenhet från två skilja världar i Philadelphia är det intressant och lärorikt att lyssna på honom. Hans berättelser handlar om tiden då han som tonåring levde med gängen på gatan, och hur han tog sig därifrån till sitt liv som chef idag.
I en annan del av köpcentrumet jobbar Omar. Han är en gatukonstnär som har börjat tjäna pengar på sin talang: han målar graffitti på t-shirts. Jag pratar med Omar och önskar mig en tröja med Philadelphiamotiv av honom. Från början är det bara en helvit, trist, t-shirt...
...men med fria händer (förutom mitt önskemål att ha med texten "Streets of Philadelphia"), arbetade Omar i 45 minuter med sitt konstverk...
...Resultatet blev ett fantastiskt stycke konst, som jag kommer att kunna ha på min vägg sen för att alltid minnas Philadelphia.
Philadelphia Museum of Art. Byggnaden, eller framför allt trappen, är mest känt från Rocky-filmerna med Sylvester Stallone.
Usel sikt, dåligt väglag och många utryckningsfordon och olyckor på väg till Washington DC.
Framme på hotellet ser vi på nyheterna om snöovädret och vilka konsekvenser det redan ställt till med. Flyg är inställda och meteorologer varnar bilister på östkusten att stanna hemma. Mitt i det kaoset hade alltså vi precis kört - med sommardäck..!
Hotellrummet här i Washington DC är förresten mycket trevligt.
Och som seden lyder kommer här bilder på skyltarna tillhörande de stater vi passerat idag: Delaware, Maryland och Virginia. Dock var det så dåligt väder och så dålig sikt jag inte hann se någon av skyltarna i tid för att hinna ställa in kamerans inställningar rätt...
 
Simon Isaksson
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Simon Isaksson

Följ två studenter, bosatta i Los Angeles, som tar sig runt USA med bil! Det kommer att berättas om platser, personmöten och upplevelser från landet på andra sidan Atlanten. Följ Simon Isaksson på Twitter! @1899Simon

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela