usatoday.blogg.se

Befinner oss just nu i Los Angeles, Kalifornien.

Snövit i New Mexico

Publicerad 2014-01-21 13:00:46 i Allmänt,

Denna dag har även den tillbringats till största del i bilen. Men precis som igår har det varit allt annat än tråkigt, och sakerna vi har fått se saknar motstycke.
 
Vi vaknade på vårt motellrum i Alamogordo i New Mexico utan att ha en egentlig aning om vad dagen skulle innehålla. Vi hade hoppats på att kunna besöka platsen där den första atombomben sprängdes, men det skulle vara omöjligt eftersom det bara går två gånger om året. Istället berättade mannen som arbetade i receptionen på motellet om en speciell öken som låg lite söderut. Vi bestämde oss för att åka dit, och hoppades på en fin upplevelse.
 
Och vilken upplevelse det blev!
 
Vi körde förbi en militärflygplats och blev stannad i en passkontroll innan vi svängde av motorvägen mot denna öken. Efter några hundra meter på den nya vägen slog plötsligt landskapet om från torr brun/orange öken, till kritvit. Snövit. Som om det låg oändliga snödynor mitt i öknen.
 
Stället vi kommit till heter White Sands National Monument och är världens största gipsöken.
Det gick inte att förstå att det vi såg var på riktigt. Vi kastade oss ur bilen. Kände, gick, sprang, hoppade, tittade, fotade, blundade, andades. Allt var som en enda kuliss, som en tavla. Kanske som en tecknad film. Tystnaden, gipssanden, vyerna. Friheten. Hur mycket jag än fortsätter skriva ord här, kommer jag aldrig kunna förmedla exakt hur det kändes att vara där.
 
Efter att vi tvingat oss ifrån White Sands, fortsatte vår färd genom nya vackra landskap. Bergsformationer, dalar, pittoreska byar, vägar lika raka som okokade spaghettistrån. När vi på kvällen kört in i kaktustäta Arizona släcktes solljuset och miljoner stjärnor tändes ovanför oss. Vi åkte av motorvägen och in på en skogsväg, bara för att stänga av bilen, öppna takluckan, lyssna på ingenting och beundra alla ljusprickar som aldrig tycktes ta slut.
 
Den sista biten ikväll gick längs alpliknande bergsvägar och efter många kronhjortar och kurvor kom vi nyligen fram till Sedona. En liten stad som anses av många vara den vackraste i USA, och som ligger bara några långa stenkast från Grand Canyon.
Skylt som påminde om inträdesförbudet till militärflygbasen. Mycket skumma saker försegår och har alltid försegått i New Mexico. På bara några kilometer passerade vi en militärflygbas, en missilavfyrningsplats, ett område dedikerat NASA och hade alltid gamla atombombsdetonationsområden nära oss.
Som från ingenstans växte det plötsligt upp snövita gipsdynor bredvid vägen...
Gipsöknen. Bilderna får tala sitt tydliga språk.
Vill gärna tillägna denna bild till min flickvän.
Några barn åker pulka i gipset.
Två tjejer förbereder sig inför en hästtur.
Simon Isaksson

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Simon Isaksson

Följ två studenter, bosatta i Los Angeles, som tar sig runt USA med bil! Det kommer att berättas om platser, personmöten och upplevelser från landet på andra sidan Atlanten. Följ Simon Isaksson på Twitter! @1899Simon

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela