usatoday.blogg.se

Befinner oss just nu i Los Angeles, Kalifornien.

Den snövita staden

Publicerad 2014-01-05 06:53:47 i Allmänt,

Washington DC
Idag sken solen på Förenta Staternas huvudstad, och för första gången på länge fick vi avnjuta plusgrader, även om de bara var några få. Efter min Belgian Waffles-frukost på rummet och Adams dagliga macka från Subway, satte vi oss i bilen för att komma så nära centrala DC som möjligt.
 
Att få vara i Washington DC känns speciellt. Här finns så mycket historia, makt och arkitektur samlad på så liten yta. Det är i denna stad som saker och ting händer och det känns nästan overkligt att stå framför Vita Huset, eller köra förbi Kapitolium, att gå uppför trappan på Lincoln Memorial, eller att fastna med blicken på Washington Memorial.
 
Overkligt, för att det är ställen som har visats tusentals gånger på nyheter, filmer och dokumentärer, och det är ställen som betyder så ofantligt mycket för så overkligt många människor. Helt plötsligt står jag där. Och ser på allt med mina egna ögon.
 
Pentagon
Innan vi lämnade Arlington (vilket är staden som går hand-i-hand med DC och som vårt hotell ligger i), körde vi förbi The Pentagon för att kolla läget. Pentagon är USAs försvarsdepartement och det råder mycket hög säkerhet runt byggnaden. Det råder även fotoförbud, och poliser cirkulerade i området som hökar, men Adam lyckades ta denna bild, medan jag gjorde allt för att förstå mig på trafikreglerna på området. Det fanns en minnesplats för offren i Elfte Septemberattackerna vid platsen, men vi lyckades aldrig hitta dit.
 
Department of Treasury
USAs finansdepartement. En mycket vacker byggnad som ligger tätt intill Vita Huset och Washington Monument.
 
National Mall
Washington Monument är ett minnesmärke för USAs förste president George Washington. Obelisken är 170 meter hög, vilket gör den till världens högsta stentorn. Den invigdes i februari 1885. Bakom Washington Monument syns Kapitolium.
Framför Washington Monument finns Lincoln Memorial, som stod klart 1922 till minne av President Abraham Lincoln som mördades 1865 under ett teaterbesök i Washington DC.
Här, på trapporna upp till Lincoln Memorial, med denna utsikt, höll Martin Luther King sitt världsberömda tal 1963. "I have a Dream..." ekade ut över National Mall där en kvarts miljon åskådare samlats.
En man utklädd till indian fotograferas med ett budskap på trapporna upp till Lincoln Memorial.
Inne i Lincoln Memorial finns en enorm stenstaty på Abraham Lincoln.
Lincoln Memorial och Washington Memorial.
En staty föreställande tre amerikanska soldater i Vietnam, på minnesplatsen för Vietnamkriget.
Vita Huset
Den amerikanska presidentens (just nu Barack Obama) bostad och arbetsplats. Första bilden är på framsidan av huset, den andra på baksidan.  
Bevakningen kring Vita Huset var stenhård.
 
United States Capitol
Enorma Kapitolium är säte för USAs kongress (innehållande Representanthuset och Senaten). Det är inne i den byggnaden som USAs, och många gånger också världens framtid, beslutas. Det är utanför byggnaden som Amerikas presidenter svärs in, efter de blivit valda att styra landet av folket.
 
Simon Isaksson

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Simon Isaksson

Följ två studenter, bosatta i Los Angeles, som tar sig runt USA med bil! Det kommer att berättas om platser, personmöten och upplevelser från landet på andra sidan Atlanten. Följ Simon Isaksson på Twitter! @1899Simon

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela